In de Barolo worden de beste gebieden beschermd door een Barolo Cru status. Dit zijn o.a. de Barolo Bussia, Barolo Villero en Barolo Cerreta. Barolo Cru wijnen worden gemaakt van een erkend stuk grond zoals de Bussia en waarbij alle druiven uit 1 wijngaard/gebied komen. De Barolo Cru wijnen zijn niet per definitie beter dan een goede Barolo wijn die van meerdere wijngaarden is gemaakt maar is uniek en daardoor dus vaak duurder vanwege zijn eigen karakter van de wijngaard.
Barolo ruikt naar teer, viooltjes en rozen. De wijn kan een oranjeachtige kleur krijgen als hij ouder wordt. Een traditioneel gemaakte barolo heeft een forse tanninestructuur en vraagt daarom lange rijping. Een aantal producenten maakt tegenwoordig barolo die jong gedronken kan worden. Onze producenten van Barolo wijnen zijn Livia Fontana, Marco Bonfante en Mauro Sebaste
Het advies is Barolo op zijn best te proeven na een jaar of 7.
Productie-eisen van de Barolo wijn
Bij de invoering van het Italiaanse classificatiestelsel in 1980 kreeg barolo de hoogste classificatie: DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).
Voor een barolo-wijn betekent dit dat deze aan de volgende kwalificaties moet voldoen:
- De wijngaard waaruit de druiven waarvan de wijn wordt gemaakt, moet liggen binnen het aangewezen areaal.
- De wijn moet voor 100% van de nebbiolo-druif gemaakt worden.
- Alcoholpercentage minimaal 13%.
- Minimaal twee jaar houtrijping; de wijn mag pas drie jaar na de oogst worden vrijgegeven.
Naast deze eisen aan de gewone barolo, bestaan nog de volgende eisen voor aanvullende aanduidingen op het etiket:
- Barolo riserva, drie jaar houtrijping, mag pas vier jaar na de oogst worden vrijgegeven.
- Barolo riserva special, vier jaar houtrijping, mag pas vijf jaar na de oogst worden vrijgegeven.
De betere wijnjaren die algemeen erkend worden voor de Barolo streek zijn 2016 – 2015 – 2013 – 2010 – 2007 – 2006.