Proces van de Amarone della Valpolicella
Het productieproces van de Amarone wijn is eigenlijk per toeval ontstaan. Een van de wijnmakers uit de regio had een fout gemaakt bij de productie van zijn Reciotto. De zoete wijn uit de regio. De wijn was opnieuw gaan gisten waardoor hij droog werd. De druivenrassen die gebruikt worden voor de Amarone zijn de Corvina, Rondinella en de Molinara. De druiven worden relatief laat geplukt en daarna in speciale droogkamers volgens de traditie natuurlijk ingedroogd waardoor ze zo'n 25% vocht verliezen. De pure smaak van de druif wordt hierdoor heel intens. De wijn is complex en afhankelijk van de rijping komen smaken van drop, koffie, kaneel en lichte tabak voor. In de geur zijn rijpe kersen, zwart fruit en zelfs tonen van pruimen duidelijk aanwezig.
Ripasso in opkomst
De Ripasso wordt wel de baby Amarone genoemd. De basis van de Ripasso komt namelijk uit dezelfde druivenrassen. De druiven worden bij deze wijn echter niet ingedroogd. In een tweede fermentatie wordt de wijn in contact gebracht met de resten van de druiven die voor de Amarone zijn gebruikt en inmiddels zacht zijn geperst. Hierdoor wordt de smaak van de Ripasso een stuk intenser nog dan bijvoorbeeld de Valpolicella Classico. De Valpolicella (Classico) wordt gemaakt van dezelfde druiven en is een meer alledaagse wijn. Heerlijk fruitig om zo te drinken in veel gevallen.
Bestel de beste wijnen online
De Valpolicella Classico en onze andere heerlijke wijnen uit de regio Veneto bestel je eenvoudig online. Je ontvangt altijd topkwaliteit wijn, want ITALIEwijnen.nl werkt enkel samen met de beste wijnhuizen uit Italië. Wil je meer weten over onze wijnhuizen of over de wijnen uit Veneto? Neem dan contact met ons op via het telefoonnummer 06-13646585 of stuur een e-mail naar [email protected].