De bedenker van de klassieke Tiramisu, de 93-jarige Italiaanse restauranthouder Ado Campeol is helaas overleden. Zijn beroemde recept blijft voor velen het ultieme dessert. Inmiddels zijn er heel veel varianten in omlooop; met aardbeien of bijvoorbeeld met witte chocolade en limoncello.
Tiramisu, wat letterlijk in het Italiaans 'Trek me op' betekent wordt gemaakt met als basis de Italiaanse lange vinger koekjes Savoiardi. Deze zijn net wat minder knapperig en stevig dan de bij ons bekende 'Lange vingers' waardoor ze ideaal zijn voor dit dessert.
Recept Klassieke Tiramisu
Ingrediënten:
- 6 eieren
- 500g mascarpone
- 1 pak lange vingers
- verse espresso
- 85g suiker
Bereiding:
1: eerst het eigeel goed kloppen en langzamerhand de suiker er doorheen gieten. Met het eiwit wordt niks gedaan. Zorg dat het eigeel een smeuïge structuur is.
2: de mascarpone in een aparte kom heel zachtjes mixen zodat dit een gladder geheel wordt.
3: de mascarpone rustig door het eigeel scheppen, dus een grote lepel mascarpone bij het eigeel doen en er doorheen roeren tot alles is gemengd. Hierna kan deze mix nog op een lage stand gemixt worden met de mixer.
4: de lange vingers dopen in de espresso, zorg dat dit niet te lang is maar zeker niet te kort anders krijgt de tiramisu te weinig koffiesmaak. Vul de hele schaal met de lange vingers en doe daarna de helft van de mix ervoeren heen gieten en smeer dit uit. Maak hiervan 2 lagen en strooi wat cacaopoeder eroverheen. Gebruik hiervoor liefst de chocolade die je zelf het lekkerste vind en rasp deze.
Tip: hoe langer in de koelkast hoe beter, dus idealiter een dag van te voren al maken
Als wijntip bij deze Tiramisu kiezen wij voor de Moscato d'Asti BLU van Marco Bonfante. Een heerlijke zoete mousserende witte wijn, die nog wel voldoende frisheid heeft die geweldig combineert met dit dessert. Het alkohol percentage van de Moscato is laag met 6% wat hem aangenaam drinkbaar maakt aan het einde van een avondje tafelen.