Onderstaand rundvleesgerecht is een persoonlijke favoriet van mij en dan in het bijzonder dit gerecht uit de bekende 'Zilveren lepel', de Italiaanse kookbijbel ook wel genoemd.

De combinatie van het rundvlees met de Barbera maakt dit gerecht zo lekker. Mijn advies; wees ook zeker niet te zuinig met de Barbera. Een halve liter per kilo vlees is geen overbodige luxe. Hoe langer je het potje laat inkoken immers, des te smaakvoller wordt deze.

Kies daarbij ook voor een kwalitatief goede Barbera wijn. Het is immers jammer als je zorgvuldig geselecteerd stuk vlees ten onder gaat aan slechte wijn. Persoonlijk doe ik er minimaal de kwaliteit van de Marco Bonfante Stella Rossa Barbera d'Asti Superiore in, maar een Menego geeft zelfs nog meer smaak.

 

Ingredienten

1 kg Runderlende

2 tenen knoflook, 50 gram boter, 2 dl olijfolie

5 dl Barbera wijn

2 uien fijngehakt

80 gram wortel in blokjes gesneden

50 gram bleekselderij

3 eetlepels passata

1 liter vleesbouillon zelf gemaakt of evt. blokjes

mespuntje kaneel, nootmuskaat, baaltje met rozemarijn en tijm

 

Bereiding

Verhit de boter en olijfolie in de pan. Snijd intussen het vlees in en stop hier de grof gesneden knoflook in. Bak het vlees rondom helemaal bruin in paar minuten.

Schenk aansluitend de wijn erbij en laat dit voor de helft inkoken. Voeg vervolgens de ui, bleekselderij, het opgebonden kruidenbaaltje en de passata toe. Aansluitend de bouillon en kruiden toevoegen en op smaak brengen met wat peper en zout.

Laat het vlees vervolgens 2 uur met het deksel op de pan zachtjes stoven. Hierna haal je het vlees voorzichtig uit de pan en drukt de groenten in de saus door een zeef totdat je een gladde dikkere saus krijgt. Doe vervolgens het vlees terug en dit geheel kun je naar eigen smaak nog verder door laten stoven. Persoonlijk kies ik hier meestal voor nog wel 2 uur zodat het vlees heel zacht is geworden en de smaken ultiem aan elkaar hebben kunnen wennen. Hou het deksel op de pan.

Als bijgerecht kun je je favoriete groenten gerecht nemen in combinatie met aardappels gegaard in de oven met olie en Italiaanse kruiden bijvoorbeeld

Indien je goed bent voorbereid heb je gezorgd voor een extra fles Barbera die je hier uiteraard uitstekend naast kan drinken.

 

TIP: Mocht je wat overhouden laat de schotel dan verder door pruttelen. Het vlees valt helemaal uit elkaar en je krijgt een geweldige ragu die je kunt combineren met bijvoorbeeld een brede tagliatelle pasta de dag erna!

Veel plezier en geniet van dit gerecht!

 

Interesse in meer recepten van ons? Bekijk onze recepten pagina. Heb je behoefte aan een algemeen wijnadvies bekijk dan onze wijn-spijs pagina's eens

 

 

 

FiltersFilters

Marco Bonfante

Stella Rossa Barbera d'Asti Superiore DOCG

Superieure Barbera. Favoriet in restaurants in Duitsland en België. De Stella Rossa heeft een helder paarsrode kleur. Hij is krachtig, maar ook zacht
€12,75

Marco Bonfante

Menego 'Anniversario' Barbera d'Asti Superiore DOCG

Topper onder de Barbera wijnen. met mooi verfijnd hout na 12 maanden van rijping op kleine houten vaten en tonen van vanille, maar ook met een goede r
€21,49

Marco Bonfante

Bricco Bonfante, NIZZA Riserva DOCG

De NIZZA Riserva is genoemd naar de streek rond Monferrato in Piëmonte. Een robuuste volle wijn gemaakt van 100% Barbera druiven die in deze regio go
€34,75

Mauro Sebaste

Nizza DOCG Costemonghisio

De Nizza wijnen van een goede kwaliteit mogen sinds een paar jaar een DOCG status dragen. Zo ook deze Nizza van Mauro Sebaste. In 2016 nog onderscheid
€26,95

Aresca Vini

Nizza DOCG - San Luigi

De nieuwe benaming Nizza DOCG wordt erkend als de top van de Barbera wijnen in Piemonte. De productie van Nizza is beperkt tot geselecteerde wijngaard
€18,95

GUASTI

NIZZA Riserva DOCG Barcarato Rosso

De Nizza Riserva "Barcarato" is gemaakt van 100% Barbera druiven uit Nizza Monferrato. Deze wijn rijpt in kleine eikenhouten vaten, heeft een diepe ro
€26,95

Il Giorgione DOCG Barbera d'Asti Superiore

De Il Giorgione is de topper van het wijnhuis Villa Fiorita. In diverse jaargangen is deze wijn onderscheiden met 3 glaasjes, het hoogst haalbare in d
€28,95

Aresca Vini

Nizza Riserva DOCG

De nieuwe benaming Nizza DOCG wordt erkend als de top van de Barbera wijnen in Piemonte. De productie van deze Nizza Riserva is beperkt tot geselecte
€32,95
Pagina 1 van 1