Onderstaand rundvleesgerecht is een persoonlijke favoriet van mij en dan in het bijzonder dit gerecht uit de bekende 'Zilveren lepel', de Italiaanse kookbijbel ook wel genoemd.
De combinatie van het rundvlees met de Barbera maakt dit gerecht zo lekker. Mijn advies; wees ook zeker niet te zuinig met de Barbera. Een halve liter per kilo vlees is geen overbodige luxe. Hoe langer je het potje laat inkoken immers, des te smaakvoller wordt deze.
Kies daarbij ook voor een kwalitatief goede Barbera wijn. Het is immers jammer als je zorgvuldig geselecteerd stuk vlees ten onder gaat aan slechte wijn. Persoonlijk doe ik er minimaal de kwaliteit van de Marco Bonfante Stella Rossa Barbera d'Asti Superiore in, maar een Menego geeft zelfs nog meer smaak.
Ingredienten
1 kg Runderlende
2 tenen knoflook, 50 gram boter, 2 dl olijfolie
5 dl Barbera wijn
2 uien fijngehakt
80 gram wortel in blokjes gesneden
50 gram bleekselderij
3 eetlepels passata
1 liter vleesbouillon zelf gemaakt of evt. blokjes
mespuntje kaneel, nootmuskaat, baaltje met rozemarijn en tijm
Bereiding
Verhit de boter en olijfolie in de pan. Snijd intussen het vlees in en stop hier de grof gesneden knoflook in. Bak het vlees rondom helemaal bruin in paar minuten.
Schenk aansluitend de wijn erbij en laat dit voor de helft inkoken. Voeg vervolgens de ui, bleekselderij, het opgebonden kruidenbaaltje en de passata toe. Aansluitend de bouillon en kruiden toevoegen en op smaak brengen met wat peper en zout.
Laat het vlees vervolgens 2 uur met het deksel op de pan zachtjes stoven. Hierna haal je het vlees voorzichtig uit de pan en drukt de groenten in de saus door een zeef totdat je een gladde dikkere saus krijgt. Doe vervolgens het vlees terug en dit geheel kun je naar eigen smaak nog verder door laten stoven. Persoonlijk kies ik hier meestal voor nog wel 2 uur zodat het vlees heel zacht is geworden en de smaken ultiem aan elkaar hebben kunnen wennen. Hou het deksel op de pan.
Als bijgerecht kun je je favoriete groenten gerecht nemen in combinatie met aardappels gegaard in de oven met olie en Italiaanse kruiden bijvoorbeeld
Indien je goed bent voorbereid heb je gezorgd voor een extra fles Barbera die je hier uiteraard uitstekend naast kan drinken.
TIP: Mocht je wat overhouden laat de schotel dan verder door pruttelen. Het vlees valt helemaal uit elkaar en je krijgt een geweldige ragu die je kunt combineren met bijvoorbeeld een brede tagliatelle pasta de dag erna!
Veel plezier en geniet van dit gerecht!
Interesse in meer recepten van ons? Bekijk onze recepten pagina. Heb je behoefte aan een algemeen wijnadvies bekijk dan onze wijn-spijs pagina's eens